Dřevokazné houby a jejich vliv na rakovinné buňky

tcm

1. Úvod do dřevokazných hub

Dřevokazné houby, jako jsou Reishi (Ganoderma lucidum), Chaga (Inonotus obliquus), Shiitake (Lentinula edodes), Cordyceps (Cordyceps sinensis), Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus), Pornatka kokosová (Polyporus umbellatus) a Maitake (Grifola frondosa), hrají významnou roli v ekosystému jako rozkladači organického materiálu. V tradiční asijské medicíně jsou tyto houby ceněny pro své léčivé vlastnosti a jsou používány k podpoře imunity, zvýšení vitality a prevenci různých onemocnění, včetně rakoviny.

2. Bioaktivní látky v dřevokazných houbách

Tyto houby obsahují řadu bioaktivních látek, které přispívají k jejich terapeutickým účinkům:

  • Polysacharidy (např. beta-glukany): Imunomodulační látky, které stimulují imunitní systém a zvyšují odolnost organismu.
  • Triterpenoidy: Sloučeniny s protizánětlivými, antioxidačními a potenciálně protirakovinnými účinky.
  • Nukleosidy a kordycepin (v Cordyceps): Látky, které mohou ovlivňovat růst rakovinných buněk a mají antivirové účinky.
  • Ergosterol a lovastatin (v Hlíva ústřičná): Látky s cholesterolu snižujícími a protirakovinnými vlastnostmi.
  • D-frakce (v Maitake): Specifický polysacharid s prokázanými imunostimulačními účinky.

3. Mechanismy účinku na rakovinné buňky

Bioaktivní látky v těchto houbách mohou ovlivňovat rakovinné buňky několika způsoby:

  • Indukce apoptózy: Spouštění programované buněčné smrti rakovinných buněk.
  • Inhibice angiogeneze: Zabraňování tvorbě nových krevních cév potřebných pro růst nádorů.
  • Posílení imunitního systému: Stimulace imunitních buněk k účinnějšímu boji proti nádorovým buňkám.
  • Antioxidační účinky: Neutralizace volných radikálů a ochrana buněk před oxidačním stresem.

4. Výzkum a klinické studie

Shiitake (Lentinula edodes):

  • Lentinan: Polysacharid izolovaný ze Shiitake, který je používán jako adjuvantní terapie při léčbě rakoviny žaludku v Japonsku. Studie ukazují, že zlepšuje přežití pacientů a posiluje imunitní odpověď.

Cordyceps (Cordyceps sinensis):

  • Kordycepin: Nukleosid s prokázanými protinádorovými účinky. Studie naznačují, že inhibuje syntézu DNA v rakovinných buňkách a indukuje apoptózu.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus):

  • Beta-glukany a lovastatin: Mají schopnost snižovat cholesterol a zároveň vykazují protirakovinné účinky. Výzkumy ukazují inhibici růstu rakovinných buněk tlustého střeva a prsu.

Maitake (Grifola frondosa):

  • D-frakce: Specifický polysacharid, který posiluje imunitní systém a má protinádorové účinky. Klinické studie ukazují zlepšení kvality života a snížení vedlejších účinků chemoterapie.

Pornatka kokosová (Polyporus umbellatus):

  • Obsahuje polysacharidy s imunomodulačními a protinádorovými vlastnostmi. Studie naznačují potenciál v léčbě rakoviny jater a močového měchýře.

5. Potenciál a limity využití dřevokazných hub v terapii rakoviny

Dřevokazné houby mají slibný potenciál jako doplňková terapie v onkologii:

  • Podpora imunitního systému: Posilují přirozenou obranyschopnost organismu.
  • Snížení vedlejších účinků léčby: Mohou zmírnit nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie.
  • Individuální přístup: Účinky mohou být různé v závislosti na typu houby, druhu rakoviny a individuálním stavu pacienta.

Nicméně:

  • Nedostatek rozsáhlých klinických studií: Potřebujeme více výzkumu k potvrzení účinnosti a bezpečnosti u lidí.
  • Možné interakce s léky: Užívání hub by mělo být konzultováno s lékařem, aby se předešlo nežádoucím interakcím.

6. Jak zařadit dřevokazné houby do každodenního života

  • Potravinové doplňky: například komplexní extrakty z hub a bylin v medu od VIGRES nebo kapsle a tinktury, dostupné v kvalitních obchodech s čínskou medicínou.
  • Kulinářské využití: Houby jako Shiitake, Hlíva ústřičná a Maitake lze přidávat do jídel.
  • Čaje a odvary: Tradiční způsob konzumace některých hub, například Chaga a Reishi.

Při zařazení hub do stravy je důležité dbát na kvalitu produktů a dodržovat doporučené dávkování.

7. Závěr

Dřevokazné houby, díky svým bioaktivním látkám, představují slibnou oblast v doplňkové léčbě rakoviny. Jejich schopnost posilovat imunitní systém a působit přímo na rakovinné buňky je předmětem řady výzkumů, které ukazují pozitivní potenciál. Je však důležité mít na paměti, že výše uvedené informace vycházejí pouze z vybraných studií a výsledky mohou být různé v závislosti na individuálních faktorech. Každé užívání těchto hub je třeba konzultovat s lékařem a provádět ho v souladu s moderními lékařskými poznatky a osvědčenými léčebnými postupy. Tento přístup pomáhá zajistit bezpečnost a efektivní doplnění standardní onkologické péče. Veškeré naše produkty jsou uváděny na trh a označovány v souladu s evropskou a českou legislativou týkající se potravinových doplňků, konkrétně Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních a Nařízením (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.


Citace:

  1. Wasser, S. P. (2011). Current findings, future trends, and unsolved problems in studies of medicinal mushrooms. Applied Microbiology and Biotechnology, 89(5), 1323–1332.

  2. Zhou, X., Lin, J., Yin, Y., Zhao, J., & Sun, X. (2007). Ganodermataceae: natural products and their related pharmacological functions. The American Journal of Chinese Medicine, 35(4), 559–574.

  3. Borchers, A. T., Krishnamurthy, A., Keen, C. L., Meyers, F. J., & Gershwin, M. E. (2008). The immunobiology of mushrooms. Experimental Biology and Medicine, 233(3), 259–276.

  4. Gao, Y., Tang, W., Gao, H., Chan, E., Lan, J., & Zhou, S. (2005). Cordyceps sinensis: potential beneficial effects on hyperlipidemia and cardiovascular diseases. Advances in Food and Nutrition Research, 50, 145–160.

  5. Oka, S., Tanaka, S., Miyata, Y., Kubo, T., Matsuo, S., Takenaka, A., ... & Mibu, R. (2010). A water-soluble extract from maitake mushroom enhanced recovery from hematopoietic injury induced by radiation in mice. Journal of Radiation Research, 51(5), 527–533.

  6. Ng, T. B., & Wang, H. X. (2005). Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 57(12), 1509–1519.

  7. Paterson, R. R. M. (2006). Ganoderma – A therapeutic fungal biofactory. Phytochemistry, 67(18), 1985–2001.